• Nederlands
  • English
  • France
  • Deutch
slogan

Dessert: wat kan ik ermee?

maandag 12 oktober 2015

Het dessert, de hekkensluiter van de avond, de slagroom op de taart, de zoete verwennerij; wordt ook wel nagerecht genoemd of toetje. In de keuken ook bekend als patisserie. 

Het dessert is de laatste gang waarmee een menu of maaltijd kan worden afgesloten. Vaak zoet van smaak, maar ook hartige nagerechten komen veelvuldig voor op de menukaart. Naast dat een dessert lekker is, is het ook functioneel om zoetigheid te eten na de maaltijd. 

Door het hoge zoet- en vetgehalte krijg je namelijk een vol en voldaan gevoel en sluit je de maaltijd af. Er zijn tevens nagerechten die juist de verwerking van het hoofdgerecht helpen te verbeteren zoals kaas. 

Het gebruik van specerijen en kruiden komt steeds vaker voor in desserts. Naast het bekende takje munt, worden er ook steeds meer andere kruiden verwerkt. Combinaties zoals framboos en basilicum of sinaasappel met tijm zijn niet onbekend en ook oosterse kruiden als citroengras en gember doen hun intrede. Zelfs de chilipeper wordt niet meer geschuwd en is in combinatie met pure chocolade vaak terug te vinden in bonbons. Met de komst van groentetrend is zelfs groente in desserts een nieuwe bron van variatie! 

Voor meer inspiratie rondom het thema desserts ga naar www.bresculinair.nl.

< Terug naar overzicht