• Nederlands
  • English
  • France
  • Deutch
slogan

Inspiring India

vrijdag 10 april 2015

Een keuken die steeds vaker terugkomt op menukaarten in West-Europa: India!
In de Indiase keuken wordt veel gebruik gemaakt van kruidenmelanges in combinatie met groenten, naanbrood en aardappelen. Tevens maakt men veel gebruik van zuivel in de hete currysauzen. De invloed van de verschillende godsdiensten zijn goed terug te zien in de authentieke Indiase keuken. Producten als rundvlees en varkensvlees worden niet veel gegeten waardoor vegetarische gerechten verreweg het meest voorkomen.

Hoewel er niet echt een typische naam voor een kruidenmelange in India bestaat (dit is vooral bedacht door de Engelse gastronomie), zijn er wel drie typen kruidenmelanges die veel voorkomen. 

Madras
De madras curry staat bekend om zijn gele kleur en zijn milde smaak: met citroengras, gember, kerrie en knoflook. Juist door zijn mildheid heel breed toe te passen in verschillende gerechten. Van soepen tot sauzen en zelfs tot ijs. 

Tikka masala
De koelverse tikka is een combinatie van onder andere tomaten, paprika, kaneel, gember en knoflook. De meest kruidige melange uit de serie. Wat steviger van smaak door gebruik van tomaten en paprika. Veelal gebruikt als smaakmaker in tandoor (oven) gerechten. 

Korma
De smaak van de korma kruidenmelange is gebaseerd op de smaken gember, chili, komijn, knoflook en koriander. Wat pittiger van smaak door het gebruik van de pepers in combinatie met het prikkelende van de gember. 

Door de veelzijdigheid en complexiteit van de smaken uit deze keuken, zijn deze melanges zeer geschikt als accent in gerechten. Het ideale concept is toepasbaar in moderne concepten in fusion cooking. Van krokantjes met madras tot parfait van korma en tempurabeslag met tikka.

India 3luik

< Terug naar overzicht