• Nederlands
  • English
  • France
  • Deutch
slogan

Saus: wat kan ik ermee?

maandag 07 december 2015

Warme sauzen zijn onmisbaar in vrijwel ieder hoofdgerecht. In combinatie met een stukje vlees, vis, of met groenten, saus is de matchmaker in het gerecht. Het brengt namelijk de smaken op het bord bij elkaar. 

Naast warme sauzen zijn er ook vele koude sauzen. Hartige koude sauzen worden gebruikt om de smaak van gerechten te ondersteunen. Soms over het gerecht, zoals bij een lauwwarme dressing of salsa, soms apart zoals bij een mayonaisesaus.


Het maken van een goede saus is specialistisch werk, waarvoor in de klassieke keukenbrigade de saucier verantwoordelijk was. Waar vroeger de sauzen vol en vet waren, zijn met de komst van de ‘nouvelle cuisine’ de sauzen steeds lichter geworden. Minder bindmiddel en zout en juist meer pure, krachtige smaken. Het gebruik van keukenapparatuur zoals de foodprocessor, blender en staafmixer gaven de chef hierbij steeds meer mogelijkheden. 

Omdat sauzen maken een tijdrovende klus is, is met de komst van convenience basissauzen de culinaire professional flexibeler geworden in het maken van zijn sauzen. Juist het gebruik van dit soort basisproducten geeft de chef de mogelijkheid meer tijd te spenderen aan het creatieve smaakproces. Het toevoegen van het kruidenpakket bepaalt de smaakrichting en de power van de saus. Een Alioli met groene kruiden als spread voor een sandwich bijvoorbeeld, of een jus de veau met zwarte knoflook voor bij tournedos. Authentieke smaken met het gebruiksgemak van koelvers. 

Voor meer culinaire inspiratie rondom koude en warme sauzen ga naar www.bresculinair.nl en verras uw gasten met klassieke en nieuwe smaken!

< Terug naar overzicht